w

Kader Abdola – Het pad van de gele slippers

Met ‘Het pad van de gele slippers’ kiest Kader Abdola voor een prachtige raamvertelling waar als in een matroesjka steeds nieuwe verhalen verschijnen. Het begin is de sprookjesachtige wereld van Sultan, zoon van een traditionele Perzische familie van saffraanhandelaren die woont op een familiekasteel. Vanuit de kasteeltoren observeert Sultan de omgeving met een verrekijker. Dat kijken naar de wereld, is het centrale thema is zijn leven. Na het kijken volgt het vastleggen van wat hij ziet via een fototoestel en later een filmcamera.  Zijn camera brengt hem naar nieuwe werelden van guerrilla’s, gevangenschap, de sjah en uiteindelijk als vluchteling naar Nederland. De schijnbaar veilige omgeving van z’n jeugd is veranderd in een onheilspellende wereld van oorlog en geweld.
Zoals altijd raakt de schrijfstijl van Kader Abdola mij vanwege het taalgebruik: geen woord teveel en alles klopt. De ingetogen taal geeft een zekere afstand waardoor het heftige verhaal krachtig blijft zonder dramatisch te worden. En die gele slippers? Ook dat is zo’n prachtige verhaallijn in de roman.

 

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.