w

Kristien Hemmerechts – Wolf

Met Wolf schets Kristien Hemmerechts het karakter van een boze hoofdpersoon. Vladimir Oeltsjenko is een vijftiger die wordt verteerd door woede. De kiem daarvoor ligt bij zijn oma Baba die hem vijf dagen na zijn geboorte bij z’n moeder weghaalde en  met straffe hand opvoedde. Tijdens zijn volwassen leven is hij nog steeds een vat vol frustraties die alles en iedereen tegen zich in het harnas jaagt. Totdat er een kantelpunt komt. Daarna gaat de razernij enigszins liggen en komt er ruimte voor iets wat lijkt op liefde.
Het strakke perspectief van het eerste deel van het boek waarin de hoofdpersoon alleen maar boos is en alles wat gebeurt rationaliseert vanuit de frustratie, is zonder meer vermakelijk. Wat ik jammer vind, is dat het verhaal op een aantal punten weinig geloofwaardig is. Ook de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt – het bekende thema van traumaverwerking door gezien te worden – kan ik niet meevoelen. Het blijft allemaal wat braafjes terwijl ik van Kristien Hemmerechts meer vuurwerk gewend ben.

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.