w

Majgull Axelsson – Jouw leven en het mijne

In “Jouw leven en het mijne” beschrijft Majgull Axelsson hoe Märit op haar 70e “Het gebeuren” uit haar jeugd onder ogen ziet. Ze voelt dat ze in haar oude studentenstad Lund uit de trein moet stappen en de confrontatie aangaan met de trauma’s uit haar kindertijd in een disfunctioneel gezin. In deze stad waar haar verstandelijk gehandicapte broer Lars opgesloten zat, probeert Märit haar schuldgevoel over zijn vroege dood te verwerken.
Jaren geleden las ik met veel plezier de eerste boeken van Majgull Axelsson zoals Aprilheks, Huis der nevelen en Augusta’s huis. Bij “Jouw leven en het mijne” mis ik dat plezier. Het boek stelt een moreel vraagstuk –  het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking – aan de orde en de impact van het zwijgen van een familie op de individuele gezinsleden. Het klopt allemaal, maar het raakt me niet. De ‘Ander’ – het doodgeboren tweelingzusje van Märit – die zich voortdurend met het verhaal bemoeit, roept bij mij vooral irritatie op. De personages krijgen nauwelijks een gezicht en daarmee blijft het boek vlak.

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.