w

Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak

‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin waarvan de oudste zoon door het ijs zakt en verdrinkt. Door de ogen van Jas, een beginnende puber, zien we hoe de ouders volledig verlamd raken door het verdriet en niet merken hoe hun kinderen langzaam ontsporen. Jas houdt op met poepen, trekt haar jas niet meer uit en houdt zich staande met beelden, fantasieën en dwanggedachten. Om de dood zowel te onderzoeken als op afstand te houden, brengen de kinderen gruwelijke en trieste offers.
Ik vind dit een overdonderend mooi en tegelijkertijd beklemmend boek. De beelden waarmee Rijneveld de grauwe sfeer schets waarin het gezin leeft, zijn rauw en genadeloos. De vele zintuigelijk specifieke vergelijkingen maken dat ik het verhaal niet alleen lees, maar ook hoor, ruik en proef. Het volkomen onverwachte einde voelt als een mokerslag.

 

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.