w

Peter Middendorp – Jij bent van mij

In Jij bent van mij lezen we het verhaal van Tille Storkema. Een ogenschijnlijk  gewone hardwerkende boer, getrouwd met Ada en vader van Friso en Suze.  Een man die zich in zijn jeugd niet gezien voelde en een meester is in het verdringen van emoties. Zo weet hij ook de herinnering aan de verkrachting en moord op de 16 jarige Rosalinde weg te redeneren en te bagatelliseren.
Hoewel Peter Middendorp nadrukkelijk vermeldt dat zijn roman fictie is, heeft hij zijn boek duidelijk gebaseerd op de zaak Marianne Vaatstra. Zo is er sprake van een klein dorp met een AZC in de buurt en van een moordenaar die pas na 13 jaar wordt gepakt.
Ik vind het razendknap zoals de auteur zich weet te verplaatsen in de moordenaar en hem neerzet als een vader die houdt van zijn kinderen en tegelijkertijd een gruwelijk geheim met zich meedraagt. Jammer is dat door het verdringingsmechanisme bij Tille voorop te stellen, het zicht op het moordmotief ontbreekt. Wat ik erg mooi vind is hoe het boek danst door de tijd: geen chronologisch verhaal met flashbacks, maar steeds flarden van het leven van een man, een gezin, een gemeenschap. Echt een heel bijzonder boek.

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.