w

Tommy Wieringa – Dit is mijn moeder

In ‘Dit is mijn moeder’ schetst Tommy Wieringa een portret van de 2015 overleden Lia Wieringa. In persoonlijke, tragikomische verhalen leren we haar kennen als een excentrieke, vrijgevochten vrouw met een sterke hang naar alle mogelijke vormen van spiritualiteit en alternatieve zienswijzen. Een vrouw die het leven naar haar hand probeerde te zetten en er voor zorgde dat iedereen naar haar pijpen danste.
Met ogenschijnlijk losse anekdotes weeft Wieringa het verhaal van een gecompliceerde verhouding tussen moeder en zoon. Een verhouding van twee mensen die niet met elkaar en niet zonder elkaar kunnen. Er is liefde en nabijheid, maar ook afstand en verwaarlozing.
Ik vind het mooi dat het verhaal niet stopt bij het overlijden van Lia, maar doorgaat na haar dood als hij een doos met brieven in handen krijgt. Het brengt hem tot de uitspraak dat alleen de dingen die geschreven zijn, een kans hebben om echt te zijn. Heeft Wieringa met dit boek zijn moeder de kans gegeven om echt te zijn?

 

  • Zwany Huiting werkt als senior communicatieadviseur en storyteller voor de zorg. Zij blogt over haar werk en leven en schrijft korte boekrecensies.