25 jaar ZZP: van adviesbureau naar personal brand

Waar haal ik in 1997 het lef vandaan om voor mezelf te beginnen? Ik heb net mijn studie journalistiek & communicatie afgerond. Ervaring in het vak of kennis van het ondernemerschap heb ik nauwelijks.
Zwany Huiting is specialist in zorgcommunicatie en werkt als interim communicatieadviseur en storyteller.

Vrijheid is relatief

Wat trekt me toch zo in het zelfstandig zijn? Het was en is nog steeds de vrijheid. Het zelf kunnen bepalen voor wie, wanneer en hoe ik werk. Die vrijheid heb ik geproefd in freelance klussen die ik tijdens mijn studie doe en het vormt mijn belangrijkste drijfveer. Toch merk ik steeds weer dat vrijheid relatief is. Loyaliteit richting opdrachtgevers en mijn eigen perfectionisme zitten die vrijheid soms danig in de weg.

Competent: adviesbureau voor tekst & communicatie

Ik ben gedreven en wil de stap naar het ondernemerschap serieus aanpakken. Dus schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel en geef mijn bureau de naam Competent. Ik werk vanuit huis en wil een degelijke indruk wekken. Daarom neem ik zowel een post- als een bezoekadres en spreek ik in meervoud over ons bureau. Voor de buitenwereld straal ik zakelijkheid uit en heb ik een bedrijf.

Het kantelpunt

Na tien jaar begint het te knagen. Het adviesbureau voelt als een versleten jas die niet meer lekker zit. Opdrachtgevers vragen wat mijn rol is binnen het bureau en hoe lang ik daar al in dienst ben. Ik besef dat de formule van het adviesbureau niet meer bij mij past. Het is een zakelijke buitenkant waarachter ik zelf schuil ga. Wat weerhoudt me om onder eigen naam verder te gaan? Ik ontdek dat ik eigenlijk bang ben om tekort te schieten. En dat is als persoon erger dan als bureau.

Personal branding

Als ik uiteindelijk kies om onder mijn eigen naam verder te gaan, voel ik opluchting en ruimte. Ik mag gewoon mezelf zijn. De vraag is wel in hoeverre ik zichtbaar wil zijn. Dat blijkt een proces waarmee ik voorzichtig begin met een foto op mijn site. Gaandeweg maak ik het persoonlijker en laat ik niet alleen mijn deskundigheid zien, maar ook mijn liefde voor de bergen en voor literatuur. In blogs durf ik enige kwetsbaarheid te tonen. Het gaat over persoonlijke profilering, of in vakjargon: personal branding.

Transformatie

Ik ben me bewust dat mijn verhaal ‘van adviesbureau naar personal brand’ niet op zichzelf staat. Het past in deze tijd van individualisering, hybride werkers, multi-jobbers en persoonlijke transformatie. Een tijd waarin we oude patronen loslaten zodat vernieuwing kan plaatsvinden. Dit verhaal vormt dan ook geen eindpunt, maar is een markering op mijn levensweg.

Nieuwsgierig?

Meer weten over mijn ervaringen als zelfstandig communicatieadviseur? Bel of app me op 06 55 74 81 68 of stuur me een mail.