Emmen

Sociaal domein gemeente Emmen

Dynamisch, complex en uitdagend: dat is in een notendop mijn communicatieopdracht bij de gemeente Emmen. Mijn ervaringen in de zorg zijn een goede basis voor de communicatie in het sociaal domein.

Emmen is een 100.000+ gemeente met een prettige combinatie van stedelijke allure en het mooie platteland. In mijn rol als communicatieadviseur werk ik samen met projectleiders, programmamanagers en beleidsadviseurs aan de communicatie van het sociaal domein.

Sociaal domein

De complexiteit van de communicatie in het sociaal domein zit in het grote aantal projecten en programma’s die vaak met elkaar samenhangen. Het gaat van mantelzorg, energietoeslag en regenbooggemeente naar daklozenopvang, jeugdzorg, Wmo, positieve gezondheid en basisvaardigheden. Van inkomensbeheer en schuldhulpverlening tot anti-discriminatie aanpak, het regionaal opleiden van huisartsen en nog veel meer. Het is een kwestie van goed timen en overzicht houden.

Teamwork

Als interimmer zit ik vaak op soloposities en daarin functioneer ik prima. Bij de gemeente Emmen kom ik in een team van meer dan twintig communicatie professionals met verschillende functies: bestuursadviseurs, communicatieadviseurs, (online) redacteuren, omgevingsanalisten en mediacoördinatoren. Het is even wennen, maar al snel ontdek ik de meerwaarde en het plezier van deze samenwerking.

Netwerken

Meer dan in de zorg vraagt het communicatievak in het sociaal domein om samenwerking met externe partijen. Aansluiten, meebewegen, interveniëren en soms confronteren: het hoort er allemaal bij. Van zorg- en welzijnsorganisaties en vrijwilligersgroepen tot kenniscentra, collega gemeenten en andere overheidsorganisaties.

Drive

Mijn drive is dat ik van waarde wil zijn voor mensen en organisaties om mij heen. Daarom zet ik mij – samen met mijn collega’s van het sociaal domein en team communicatie – in voor een samenleving waar inwoners gelijke kansen hebben en zichzelf kunnen zijn.

Zwany is een zeer ervaren communicatieadviseur, waar je van op aan kunt. Ze doet wat ze zegt, werkt gestructureerd en kan zich lastige onderwerpen snel eigen maken. Het kost haar weinig tijd om haar meerwaarde te laten zien. Ze is daarnaast ook gewoon een heel fijne collega, die oprechte belangstelling heeft voor de mensen om haar heen.
Anita Klingenberg, teamleider communicatie gemeente Emmen