Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland coördineert voor COVID-19 fase 3 de samenwerking tussen alle zorgorganisaties en de veiligheidsregio’s in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
Het is februari 2021 en het risico op het zwarte scenario komt dichterbij: een situatie waarbij de IC’s overstromen en er onvoldoende zorg beschikbaar is. Het ministerie van VWS geeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) de opdracht om de scenario’s voor Covid-19 fase 3 uit te werken in concrete actieplannen. Het LNAZ legt deze opdracht neer in de regio’s.
Op dat moment belt de teamleider van het AZNN mij met de vraag of ik beschikbaar ben voor het communicatiedeel van deze opdracht. Ik ga aan de slag en leg verbindingen met communicatieadviseurs van de zorginstellingen en de veiligheidsregio’s, met communicatieprofessionals van de landelijke organisaties en met de adviseurs binnen het team van AZNN. Samen met een werkgroep en twee collega’s stellen we communicatieplannen op, werken scenario’s uit, ontwikkelen middelen en communiceren met alle betrokkenen in de regio.
Na twee maanden zijn we in de regio klaar voor het zwarte scenario. Gelukkig neemt dan het aantal besmettingen af en ontvangt iedereen de COVID-zorg die nodig is. We zijn blij dat het risico is afgewend en beseffen dat we met al onze inspanning een stevige basis hebben gelegd waar we op terug kunnen vallen bij een grote regionale calamiteit.
Dan is er ook nog de vraag naar een analyse van de communicatie van AZNN. Iedereen die nieuw binnenkomt in een organisatie weet hoe je je de eerste tijd kunt verwonderen over de gang van zaken. Deze verwondering heb ik gebruikt om een analyse te maken van de in- en externe communicatie van AZNN. Daarnaast heb ik de globale aanpak geschetst voor het verandertraject dat nodig is om de communicatie te verbeteren.